Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (2024)

Voordat we erin duiken

Terwijl u het internetlandschap verkent, is het essentieel dat u zich bewapent met de juiste beschermende toolkit. SpyHunter is ontworpen om de veiligheid van uw computer te verbeteren.

Hier leest u hoe u vandaag nog uw online bescherming kunt verbeteren. Download SpyHunter 5 hier!Download SpyHunter voor Mac hier! Beveilig uw apparaat tegen digitale bedreigingen en geniet van het comfort en de veiligheid van een veilige browseromgeving.

Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (1)

Dit artikel bevat:

Heb je ooit geprobeerd software op je Mac te openen, maar werd je begroet door een bericht waarin werd gewaarschuwd dat macOS niet kan verifiëren dat de app vrij is van malware? Deze beveiligingsmaatregel, ingesteld door de Gatekeeper van macOS, beschermt uw apparaat tegen potentiële cyberdreigingen.

Dit artikel gaat in op de fijne kneepjes van de beveiligingsfuncties van macOS, waarom app-verificatie belangrijk is en hoe u kunt beslissen of u een niet-geverifieerde app wel of niet kunt vertrouwen.

Wat activeert de macOS-waarschuwing voor niet-geverifieerde apps?

Wanneer u een waarschuwing tegenkomt waarin staat dat “macOS cannot verify that this app is free from malware”, komt de ingebouwde beveiligingsfunctie van macOS, Gatekeeper, in actie.

De belangrijkste rol van Gatekeeper is het beschermen van uw Mac tegen schadelijke software door ervoor te zorgen dat alle apps afkomstig zijn van een betrouwbare bron en dat er niet mee is geknoeid.

Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (2)

De trigger voor deze waarschuwing is duidelijk: De app die je probeert te openen is niet door Apple beoordeeld en heeft geen notariële bekrachtiging – een proces waarbij Apple apps controleert op schadelijke inhoud en deze als veilig certificeert.

Inzicht in de beveiligingsfuncties en waarschuwingen van macOS

macOS bevat verschillende beveiligingsfuncties die zijn ontworpen om gebruikers te beschermen tegen malware en andere cyberbedreigingen. Naast Gatekeeper maakt macOS gebruik van XProtect, de anti-malwaretool van Apple, die apps scant op bekende schadelijke inhoud, en de Malware Removal Tool (MRT), die ontdekte malware verwijdert.

De waarschuwingsmeldingen, zoals de foutmelding “macOS cannot verify that this app is free from malware”, dienen als eerste verdedigingslinie, informeren gebruikers over mogelijke risico’s en vragen hen weloverwogen beslissingen te nemen over de apps die ze willen installeren en uitvoeren..

Waarom macOS app-verificatie vereist

De noodzaak voor app-verificatie door macOS is tweeledig: Het beschermen van de integriteit van uw apparaat en het beschermen van uw persoonlijke gegevens.

Niet-geverifieerde apps vormen een risico omdat ze niet zijn onderzocht door het strenge beoordelingsproces van Apple. Dit betekent dat ze kwaadaardige code kunnen bevatten die uw apparaat kan beschadigen of uw gegevens kan stelen.

Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (3)

Door de installatie van niet-geverifieerde apps te beperken, zorgt macOS ervoor dat alleen veilige, betrouwbare software toegang heeft tot uw systeem, waardoor een veilige omgeving wordt bevorderd. App-verificatie en notarisatie verzekeren gebruikers ervan dat de software die ze gebruiken voldoet aan de hoge veiligheids- en beveiligingsnormen van Apple.

Kun je een niet-geverifieerde app op je Mac vertrouwen?

Wanneer je een app op je Mac tegenkomt die zonder verificatie van Apple wordt geleverd, is het normaal dat je twijfelt aan de betrouwbaarheid ervan. Niet-geverifieerde Mac-apps zijn apps die de strenge beoordelingsprocessen van Apple niet hebben doorstaan, inclusief notariële bekrachtiging, waardoor de app feitelijk wordt gecertificeerd als malwarevrij en veilig voor gebruik.

Hoewel het ontbreken van verificatie niet zonder meer betekent dat een app schadelijk is, duidt dit wel op een hogere risicofactor die zorgvuldige overweging vereist. Het vertrouwen in een niet-geverifieerde app is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de bron van de app, de reputatie van de ontwikkelaar en uw persoonlijke behoefte aan de applicatie.

Beoordeling van de risico’s van het gebruik van niet-geverifieerde macOS-apps

Het installeren en gebruiken van niet-geverifieerde apps op uw Mac brengt inherente risico’s met zich mee. Zonder het goedkeuringszegel van Apple kunnen deze applicaties dragers zijn van malware of kwaadaardige code die is ontworpen om de veiligheid of functionaliteit van uw systeem in gevaar te brengen.

De implicaties van dergelijke risico’s kunnen variëren van kleine ergernissen, zoals de toename van pop-ups met advertenties, tot grote problemen, waaronder gegevensdiefstal, ransomware-aanvallen en de corruptie van systeembestanden. Bovendien hebben niet-geverifieerde apps het potentieel om minder stabiel te zijn, wat leidt tot frequente crashes of problemen met de systeemprestaties.

Aan de andere kant zijn niet alle niet-geverifieerde apps schadelijk. Sommige zijn misschien ontwikkeld door gerenommeerde ontwikkelaars die ervoor kiezen om het notariële proces van Apple niet te doorlopen, of er middenin zitten.

Het is essentieel om onderscheid te maken tussen deze scenario’s om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over het al dan niet vertrouwen van een niet-geverifieerde app.

Criteria voor het vertrouwen van niet-geverifieerde apps

  • Bronverificatie: Houd rekening met de bron van de app voordat u doorgaat met de installatie. Apps die zijn gedownload van de officiële website van de ontwikkelaar of andere betrouwbare bronnen kunnen veiliger zijn dan apps die zijn verkregen van sites van derden.
  • Reputatie van ontwikkelaars: Onderzoek de app-ontwikkelaar om hun geschiedenis en reputatie in het veld te begrijpen. Ontwikkelaars met een lange staat van dienst op het gebied van het produceren van veilige, betrouwbare applicaties, zullen minder snel apps verspreiden met schadelijke bedoelingen.
  • Community- en gebruikersrecensies: Zoek naar recensies en feedback van andere gebruikers die de app hebben gedownload. Waardevolle inzichten zijn vaak te vinden in communities of forums waar gebruikers hun ervaringen en eventuele problemen delen.
  • Verificatie van beveiligingssoftware: Gebruik vertrouwde beveiligingssoftware om de app te scannen op malware of kwaadaardige code.

Hoewel de aantrekkingskracht van unieke of essentiële functionaliteiten die niet via de Mac App Store beschikbaar zijn, gebruikers ertoe kan verleiden de beveiligingswaarschuwingen van Apple te omzeilen, is het van het grootste belang om de risico’s te begrijpen en stappen te ondernemen om deze te minimaliseren.

SpyHunter gebruiken voor verbeterde veiligheid bij het openen van niet-geverifieerde apps

SpyHunter is ontworpen om uitgebreide bescherming te bieden tegen malware die mogelijk wordt meegeleverd met applicaties van niet-geverifieerde ontwikkelaars. De belangrijkste rol ervan is het scannen van uw Mac op tekenen van malware en het nemen van proactieve stappen om mogelijke infecties te voorkomen.

Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (4)

Bovendien zorgen de frequente updates van SpyHunter ervoor dat het voorop blijft lopen en uw Mac bescherming biedt tegen de nieuwste malware.

SpyHunter downloadenSpyHunter downloaden om uw Mac te beveiligen met een extra beschermingslaag bij het omgaan met niet-geverifieerde apps.

De effectiviteit van SpyHunter ligt in de robuuste scanalgoritmen, die in staat zijn een breed spectrum aan soorten malware te detecteren, van Trojaanse paarden en ransomware tot mogelijk ongewenste programma’s (PUP’s) die misschien niet als malware worden geclassificeerd, maar toch de prestaties van uw Mac of uw privacy in gevaar kunnen brengen.

Hoe u niet-geverifieerde apps opent zonder de veiligheid in gevaar te brengen

Het tegenkomen van een app die niet is geverifieerd kan een veelvoorkomend probleem zijn, vooral bij het verkennen van software buiten het aanbod van de App Store. Hier ziet u hoe u veilig niet-geverifieerde apps kunt openen door de beveiligingsinstellingen van uw Mac dienovereenkomstig aan te passen.

Stapsgewijze handleiding om apps handmatig toe te staan

Wanneer u apps probeert te installeren die niet zijn bekrachtigd, worden systeembeveiligingen geactiveerd om te voorkomen dat ze worden uitgevoerd. Deze veiligheidsmaatregelen zijn er voor uw bescherming, maar soms kunnen ze overdreven voorzichtig zijn, vooral als u weet dat een app afkomstig is van een veilige bron.

Ga als volgt te werk om deze instellingen te overschrijven:

  1. Zoek de geblokkeerde app in uw Finder. Als u al hebt geprobeerd het te openen, ontvangt u een melding onder Security & Privacy in System Preferences.
  2. Houd Control ingedrukt en klik op het app-pictogram en selecteer Open in het contextmenu. Deze actie roept een dialoogvenster op waarin u wordt gevraagd of u zeker weet dat u de app wilt openen.
  3. Klik op Open in het dialoogvenster. U moet uw beheerdersnaam en wachtwoord invoeren om uw actie te bevestigen.
  4. De app is nu gemarkeerd als uitzondering in uw beveiligingsinstellingen, zodat u deze in de toekomst kunt openen zonder deze stappen te doorlopen.

Houd er rekening mee dat deze methode alleen mag worden gebruikt als u zeker bent van de bron en integriteit van de app en als de app afkomstig is van een geïdentificeerde ontwikkelaar die u herkent.

De beveiligingsinstellingen van uw Mac aanpassen om specifieke apps mogelijk te maken

De standaardinstellingen van je Mac zijn bedoeld om je te beschermen door alleen apps uit de App Store en geïdentificeerde ontwikkelaars toe te staan. U kunt deze instellingen echter aanpassen aan uw persoonlijke behoeften:

  1. Open System Preferences en navigeer naar Security & Privacy.
  2. Zoek op het tabblad General naar de optie met het label Allow apps downloaded from.
  3. U ziet twee keuzes: App Store en App Store and identified developers. Het kiezen van de tweede optie biedt een balans tussen veiligheid en flexibiliteit, waardoor apps mogelijk zijn die door Apple zijn goedgekeurd, maar niet noodzakelijkerwijs verkrijgbaar zijn in de officiële Apple Store.
  4. Als u een app van een onbekende ontwikkelaar moet openen, klikt u op het slotpictogram onder aan het venster om wijzigingen aan te brengen, voert u uw beheerdersgegevens in en selecteert u de juiste optie.
  5. Nadat u deze instellingen heeft aangepast, moet u mogelijk nog steeds het eerder beschreven handmatige overschrijvingsproces volgen voor apps die door deze instellingen worden geblokkeerd.
Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (5)

Als u deze voorkeuren wijzigt, kan uw systeem mogelijk worden blootgesteld aan risico’s. Het is dus van cruciaal belang dat u alleen apps downloadt en opent van bronnen die u vertrouwt.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het openen van niet-geverifieerde apps op macOS

Het kan frustrerend zijn om fouten tegen te komen bij het openen van niet-geverifieerde apps op macOS. Deze fouten zijn bedoeld om gebruikers te beschermen tegen potentiële malware en beveiligingsbedreigingen.

De fout ‘Kan niet worden geopend omdat de ontwikkelaar niet kan worden geverifieerd’ oplossen

Deze fout treedt op vanwege de beveiligingsvoorkeuren van macOS, die zijn ingesteld om alleen apps van de App Store of geïdentificeerde ontwikkelaars toe te staan. Er zijn echter legitieme apps buiten de App Store die veilig te gebruiken zijn.

Je kunt dit bericht omzeilen en de app veilig openen door de volgende stappen te volgen:

  1. Control-klikken: Zoek de app in Finder, klik er met de Control-toets op (of klik met de rechtermuisknop) en selecteer vervolgens Open in het menu. Deze actie presenteert een dialoogvenster met een knop Open, waarmee de app effectief aan een uitzonderingslijst wordt toegevoegd.
  2. Systeemvoorkeuren aanpassen: Ga naar Preferences > Security & Privacy. Op het tabblad General ziet u een melding over de geblokkeerde app. Klik Open Anyway om toestemming te verlenen aan deze specifieke app.
  3. Overweeg om uw macOS Gatekeeper-instellingen aan te passen om meer flexibiliteit te bieden bij het uitvoeren van apps, maar houd er rekening mee dat dit uw risico op het downloaden van schadelijke software kan vergroten.

Vergeet niet om deze beveiligingsmaatregelen alleen te omzeilen voor apps die u vertrouwt en die als veilig zijn geverifieerd.

Vragen die Mac-gebruikers vaak stellen over niet-geverifieerde apps

Wat gebeurt er als ik een niet-geverifieerde app op de Mac open?

Wanneer u probeert een app te openen die macOS niet kan verifiëren, wordt er doorgaans een waarschuwing weergegeven. Dit is de manier waarop Apple u laat weten dat de app niet is gecontroleerd op schadelijke inhoud of softwarefouten.

Hoewel niet alle niet-geverifieerde apps schadelijk zijn, kan het openen van een dergelijke app uw apparaat mogelijk blootstellen aan risico’s. Dit kunnen bijvoorbeeld malware-aanvallen zijn die uw Mac kunnen vertragen, persoonlijke gegevens kunnen stelen of u zelfs buiten uw systeem kunnen sluiten.

Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (6)

Hoe weet ik of een niet-geverifieerde app veilig is?

Het bepalen van de veiligheid van een niet-geverifieerde app vergt wat onderzoek. Controleer eerst de bron waar u de app heeft verkregen; gerenommeerde websites of directe downloads van de site van de ontwikkelaar zijn veiliger.

Zoek vervolgens online recensies of discussies over de app. Informatie van andere gebruikers kan inzicht geven in de prestaties en betrouwbaarheid van de app.

Kan het openen van een niet-geverifieerde app mijn Mac besmetten met malware?

Ja, het openen van een niet-geverifieerde app kan uw Mac mogelijk besmetten met malware. Niet-geverifieerde apps hebben het strenge beveiligingscontroleproces van Apple niet doorlopen en kunnen dus verborgen malware of kwetsbaarheden bevatten.

Zodra een dergelijke app is geïnstalleerd, kan deze op de achtergrond kwaadaardige activiteiten initiëren, van het registreren van toetsaanslagen tot het zonder uw toestemming verzenden van persoonlijke gegevens naar servers van derden. Het is van cruciaal belang om niet-geverifieerde apps met de nodige voorzichtigheid te benaderen.

Laatste gedachten: Balans tussen beveiliging en bruikbaarheid

Het balanceren van apparaatbeveiliging en softwarebruikbaarheid is een uitdaging. Gebruikers worden vaak geconfronteerd met beslissingen over het openen van niet-geverifieerde macOS-apps, waarbij ze de behoefte aan tools afwegen tegen mogelijke risico’s. Hoewel niet-doorgelichte software riskant kan zijn, bieden veel kleinere ontwikkelaars veilige, betrouwbare apps aan zonder de verificatie van Apple.

Onderzoek doen naar de app en ontwikkelaar is cruciaal voor weloverwogen beslissingen.

macOS biedt gebruikers ook opties zoals ‘Toch openen’ in Systeeminstellingen om niet-geverifieerde apps uit te voeren, waarbij de nadruk wordt gelegd op gebruikerscontrole. Het is essentieel om onderscheid te maken tussen onschadelijke en schadelijke software, voorzichtigheid te betrachten en een goed geïnformeerd oordeel te vellen wanneer u apps downloadt van andere bronnen dan de App Store.

Fix 'MacOS Cannot Verify That This App Is Free From Malware' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6138

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.